Konzervace pícnin
Dělíme na:
– Siláž
– Senáž
– Seno
Silážování
– konzervace krmných plodin při uchování živin, vitamínu a vody
– pomocí kys. mléčné, která brání dalšímu rozkladu rostlinné hmoty
– kys. mléčná – vzniká z glycidů – kvašením
– vyvoláným bakteriemi mléčného kvašení, za nepřístupu vzduchu
Zásady výroby siláže
1) zajistit vhodné prostředí pro bakterie mléčného kvašení
– délky řezanky 2-5 cm
– obsah stravitelných cukrů od 3-5%
– teplota silážované hmoty do30°C
– kyselost prostředí pH 3,8 – 4
2) řádné utlačení píce (dokonalé vytlačení vzduchu)
3) zamezení přístupu vzduchu
4) co nejrychlejší naplnění silážních prostor (1-2 dny)
5) ztráty minimálně 5-20%
Rozdělení pícnin podle silážovatelnosti
– podle vhodnosti pro výrobu siláže
1) Snadno silážovatelné
– vyšší obsah cukru a škrobu
– nízký obsah bílkovin
– patří – kukuřice, krmné okopaniny, krmná kapusta, slunečnice na siláž
2) Obtížně silážovatelné
– nízký obsah cukru
– více bílkovin
– patří sem – luskoviny, ozimá řepka, jetel luční, jetelotravní směsky, pastevní směsky sjetelem
3) Velmi obtížně silážovatelné
– vysoký obsah bílkovin
– nízký obsah cukru
– patří sem – vojtěžka
Způsoby silážování
V čerstvém stavu
– blycidové pícniny
– s obsahem sušiny 15-25% S
V zavadlém stavu
– jetele, jetelotrávy
– obsah sušiny 30-40% S
V předsušeném stavu (senáž)
– obsah sušiny 40-55% S
Silážní stavby (senážní)
– věže, jámy, silážní krechty, silážní komory
– senáž AG Bag senážní vaky
Silážní jámy:
a) povrchové
– betonové podlahy + beton učka, vystýlají se folii nebo slámou
– neprůjezdné
b) zapuštěné
– průjezdné, vybetonované jámy
Technika silážování
1) pokos porostu (nejprve obkosíme záhony, sběr)
2) odvoz, rozvoz a urovnávání hmoty
3) utlačení nebo udusání – provedeno rovnoměrně, vytlačíme vzduch
– během rozhrnování a utlačování se přidávají přísady – melasa, silostan,
mikrosil, cornsil atd.
4) přikrýváni jámy – co nejdříve, provádí se vzduchotěsně
– použití černé folie z PVC
– folie musí dokonale přiléhat k píci
– okraje plachet se zakryjí slámou nebo jiným materialem
5) zatížení – pneumatiky, železobetonové panely
– krátce před mrazy se použivá balíku lisované slámy proti mrazu
Kvalita siláže
– pH 3,8 – 4
– kys. mléčná 1,5-2%
– kys. octová 0,5 – 0,7 %
– kys. máselná 0,2%
– smyslové – typická vůně, barva zlatožlutá
Silážování do vaku
– silážovaná hmota se pomocí speciálního lisu pod nastavitelným tlakem se vtlačuje do PVC
– plnění probíhá tak, že plnící lis se vlastní činnosti odtlačuje směrem od konce vaku
výhody:
– vysoká kvalita (senáže, siláže)
– snížené riziko nepřízní počasí
– nízké ztráty (5-8%)
– snadný výběr z vaku (odkrývá se pouze ta část, která je určená pro jednorázovou spotřebu)
– uskladnění v blízkosti stáje
– lze použít i v pásmech hygienické ochrany vod.
nevýhody:
– folie se často trhá
Senáž
– konzervace zavadlé nebo předsušené pícniny s obsahem 40-55% S a bílkovin
– výhodné – lépe zkrmovatelné pro zvířata
zásady:
– sklízet kvalitní a nepřestárlý porost
– dodržení sušiny
– délka řezanky 2-3 cm ( dobré ulehnutí krmiva a bezporuchová manipulace při vybírání)
– senážovat během 3 dnů (naplnit), hermaticky uzavřené senážní prostory
Technika postupu
1) pokos
2) mačkání – žací mačkače
3) rozvoz pokosu, čechrání
4) obracení (počet obracení se řídí hustotou, délkou porostu s průběhem počasí)
5) sběr a řezání
6) odvoz a uskladnění jako u siláže
senážní věže
– za spodním vybíráním, horním
– plnění – horní, spodní
senáž do vaku
– a senáž do kulatých balíku
– kvalita senáže – stejná jako u siláže
Seno
– objemná píce s vysokým obsahem S (83-85%)
výroba:
– nejstarší způsob konzervace, ovlivněn počasím
– dochází ke ztrátám způsobených – nevhodným počasím
– dýcháním buněk v pokošené píci
– mikrobiální činnost
– mechanické odrolovaní listků (jeteloviny)
technický postup
a) Sušení sena na pokosech (větší ztráty) 3 dny
– pokos píce
– obracení píce –4h po pokosu
– rozházení pokosu
– obracení podle potřeby
– zhrnování usušené píce
– sběr (velmi opatrně, neodrolujeme lístky) – sběrací vozy
– odvoz (seníky, hangáry)
– uskladnění
b) Sušení na sušácích
– snižují se ztráty odrolem a deštěm
– náročná na práci
– 5-10 dnů
c) Sušení teplým nebo studeným vzduchem
– postup – stejný, uskladní se na roštech
– dosoušecí zařízení – soustava roštů 25-30 cm, ventilátorů a vzdušných kanálů (je vháněn studený nebo teplý vzduch)
– hmota se navrší na rošty okolo stěn ponecháme 1 m široký prostor,
– vrstvíme do výšky max. 2,5 – 3 m zapneme ventilátory (za slunečného počasí, vzdušná vlhkost 80%)
– necháme proschnout na 15% vlhkosti
– naskladníme další 2 m dosoušíme a vrstvíme další 2 m
– nedosušujeme v noci a za deště
předehřátý vzduch
– vzduch před vstupem do ventilátoru se ohřívá o 5-10°C
– urychluje se sušení
– výhody můžeme sušit i v noci a za deště
Měření teploty:
– kritická teplota 60°C – nebezpečí samovznícení a měří se po naplnění
– 2x -3x denně při plnění
– ve 4 týdnech po naplnění seníku měřit teplotu 1x denně
– 1-3 měsíce 1x týdně
Skladování sena
– volně ložené
– lisované, balíkované seno
– senné věže, stodoly, seníky, balíky ve folíjich
– seno se neskladuje delší dobu (několik let, protože se rozpadají lístky zvyšuje se prašnost, snižuje se chutnost)
Hodnocení sena
– podle zastoupených druhů
– jetelové, vojtěškové, luční ( luk a pastvin), jetelotravní)
podle kvality
– výborné
– velmi dobré
– méně hodnotné
– špatné
jakostní znak
– zdravé – bledě zelená barva
– bez zatuchlého a cizího zápachu
– bohaté na minerální látky (rozbory)
– bez příměsí (hlína, plevele)
Doba sklizně:
Vojtěška
– 1 seč ve vývinu 1 pupenu
– 2 seč na začátku květu (10% rozkvetlých)
– 3 seč v době květu aby rostlina vytvořila dostatek látek na přezimování
Jetel
– v době květu
Jílky
– od začátku kvetení
Luční a pastevní porosty
– sklizeň se podřizuje hlavní píci
Článek podporuje:
dřevěné podlahy, laminátové plovoucí podlahy, PVC podlahy
Vojtěška*