TLUSTÉ STŘEVO
– 1,5 m dlouhé, 5-8 cm průměr
– dochází zde k odvodnění strávené potravy = vstřebávání vody a solí– k zhušťování, k hnití, ke kvašení zbytku potravy – na tom se podílejí bakterie – produkují celou řadu vitamínů = rovnováha (střevní mikroflóra)
– kvasné bakterie zkvašují sacharidy a těžce stravitelnou celulózu, hnilobné bakterie rozkládají AMK
– činností bakterie Escherichia coli: se vytvářejí některé vitamíny (K, B..)
– sodné ionty se prostřednictvím aktivního transportu dostávají ze střeva do krve
– vznikají zde i plyny (CO2 , CH4 , NH3 , sulfan..) = plynatost
– sliznice tlustého střeva nemá klky, jen řasy
– neprodukuje žádné trávicí enzymy
stavba:
slepé střevo (jeho slepým výběžkem je apendix)
vzestupný tračník
příčný tračník
sestupný tračník
esovitý tračník – na něj navazuje rektum (řitní otvor)
– rektum je uzavřen 2 svěrači: vnitřní je z hladké svaloviny, vnější: z příčně pruhované (=je ovladatelný vůlí- proto lze stolici zadržet)
– centrum ovládání svěrače je uloženo v bederní části míchy
– stolice je zabarvená produkty rozpadu žlučových barviv
– vyprazdňování je reflexní děj