sacharidy, bílkoviny, tuky…
sacharidy:
– v tenkém střevě se dokončuje trávení škrobu – ten byl nejprve stěpen v ústech amylázou→ potom amylázou vylučovanou ze slinivky → na disacharid maltózu
– v tenkém střevě se maltóze štěpí na 2 molekuly glukózy – ta je vstřebávána ze střeva aktivním transportem
bílkoviny:
– jsou natráveny žaludečním pepsinem a pankreat. enzymy na peptidy – potom enzymy tenkého střeva rozkládají peptidy na AK – aktivním transportem přecházejí střevní stěnou do krve
tuky:
– trávení trvá déle
– tuky jsou tráveny působením pankreat.lipázy na glycerol a mastné kyseliny
– aby mohlo k trávení docházet, musí lipázy přijít do styku s molekulami ve vodě rozpustných tuků
– tuky se ve vodě vyskytují ve formě velkých tukových kapek
– díky solím žlučových kys. dochází k emulgaci velkých tukových kapek za vzniku malých tukových kapek – urychlí se tak trávení pomocí lipáz na směs volných mastných kys. a monoglycerolů – dostávají se pasivně do střevních buněk = zde jsou z nich opět syntetizovány tukové kapénky, objevují se v lymfatických cévách, odtud se dostávají do krevního oběhu
– sliznice v těchto místech vytváří klky : epitel tvořený buňkami = enterocyty a ty mají na sobě mikroklky
– do každého klku ústí malá tepénka, rozvětvuje se a vychází z ní malá žilka → z ní * mízní cévka
– na povrchu klků dochází ke střebávání – je založeno na:
1. pasivním transportu – bez výdeje ATP
– z místa z vyšší koncentrací do místa z nižší
2. usnadněná difůze – nedochází ke spotřebě ATP, bílkovina přenese látku dovnitř po
koncentr.spádu
3. aktivní transport – za spotřeby ATP, může i proti koncentr.spádu a to pomocí přenašečů,
iontů a pump
střevní pohyby: kývavé – promíchání potravy
: peristaltické – posun potravy ve vlnách, po kouscích
naučný