TENKÉ STŘEVO
– je hlavním místem, kde dochází k trávení a vstřebávání
– jeho délka je asi 3-5 m, průměr 3 cm
fce:
– dochází v něm k dokončení trávení a to hlavně v prvním úseku = ve dvanáctníku
– resorpce
3 hlavní oddíly:
dvanáctník
lačník
kyčelník
Dvanáctník
– má zahnutý tvar (podkova)
– ústí do něj společným vývodem slinivka břišní a žlučovod = právě v tomto úseku dochází k trávení
– ze žlučníku + jater = žlučovody (žluč) do dvanáctníku
– u člověka se žluč tvořená jaterními buňkami shromažďuje ve žlučníku
– žluč vylučována játry se ve žlučníku koncentruje resorpcí solí a vody stěnou žlučníku – tento proces může vést k nadměrnému zahušťování žluči a cholesterol přítomný ve žluči se vysráží a vytvoří spolu s dalšími látkami žlučové kameny
– žluč.soli urychlují trávení a vstřebávání tuků
obsahuje: žluč.kyseliny – trávení tuků
: žluč. barviva – bilirubin a biliverdin
: minerální l.
– bilirubin * z rozpadajícího se hemoglobinu v játrech, slezině a kostní dřeni – rozkládá se a způsobuje hnědé zabarvení stolice
slinivka břišní:
– žláza uložena v ohybu dvanáctníku, pod žaludkem
fce: endokrinní a exokrinní žláza
endokrinní: inzulin, glukagon (uvolňuje je do krve)
exokrinní: vylučují 2 typy šťáv:
1) bohatá na hydrogenuhličitany – neutralizace žaludečních šťáv (= HCl), k vytvoření
optimálního pH pro působení enzymů
– potrava, která se dostává do dvanáctníku je neutralizovaná hydrogenuhličitanem v pankreatické šťávě
2) obsahuje enzymy jako: trypsin – rozkládá bílkoviny
: amyláza – rozkládá polysacharidy
: pankreat. lipáza – účinkem žluč. kyselin dochází k emulgaci tuků –
jsou napadány lipázou
lačník, kyčelník:
– lačník je místem nejintenzivnějšího trávení a vstřebávání
účinkem enzymů: erepsin – dochází k úplnému rozkladu bílkovin
: maltáza, laktáza – dokončují trávení sachar. → monosacharidy
: sacharáza
: lipáza – rozklad tuků
– všechny tyto enzymy vznikají přímo ve střevě