LUSKOVINY
LUSKOVINY
Charakteristika : jednoleté plodiny
Zástupci:
– hrách setý – vikev
– peluška – sója
– bob – vlčí bob – lupina
– čočka jedlá – hrachor setý
– fazol – cizrna beraní
– hodně druhů a forem
Účel pěstování:
– pro zrno- čočka, fazol, hrách, bob
– pro lusky – fazole
– na zelenou hmotu – peluška, hrách, vikev
– na zelené hnojení
– pěstovány v čistých porostech nebo bez tzv. směsek / obilovinami, peluška, vikev, bob /
– pěstujeme jako hlavní plodiny i meziplodiny
Význam luskovin :
– objemné krmivo / pro vysoký obsah bílkovin /
– lidská výživa / vitamíny /
Zlepšovatelé půdní úrodnosti
– přerušovač obilných sledů, mohutným koř.systém. odebírá živiny z větších hloubek /
– fixují vzdušný dusík / symbióza s hlízkovými bakteriemi na kořenech /
Nevýhody luskovin:
– citlivost na počasí
– často napadány chorobami a škůdci
– dlouhá doba kvetení
– nerovnoměrné zrání / ztráty /
– poškození při sklizni
– hořknutí semen