Obiloviny
Obiloviny
-jsou nejdůležitější plodiny
Význam:
– lid. výživa / zrno, mouka, pečivo…/
– krmení hospodářských zvířat
– výroba hnojiv / sláma/
– průmyslové zpracování / sladovnictví , lihu, škrob /
– výroba osiva
– sláma / podestýlka /
Patří sem: pšenice, oves, ječmen, žito, tritikal = čeleď lipnicovitá
Botanické vlastnosti – čeleď lipnicovitá, pohanka – rdesnovitá
Složení rostlin: nadzemní orgány – stonek / stéblo – duté, kukuřice – dřeň/
– listy
– klasy / laty /
podzemní orgány – kořenový systém, podzemní uzly / odnožování /
KOŘENOVÝ SYSTÉM
– jednoduchý, svazčité kořeny, kořenové vlášení
tvoří – zárodečné a svazčité kořínky, kořenové vlášení,
kukuřice- vzdušné kořeny / adventivní /
– bohatý koř.systém – ozimý ječmen, žito, tritikale, oves a kukuřice
– jemný k.s. – ječmen jarní, pšenice jarní
Význam:
– zakotvení obilnin v půdě
– přijímání živin
– zásobování živin
– hromadění aminokyselin
STONEK
Stéblo – u všech obilnin, kukuřice- vyplněné dření
– dutá , válcovitá
– děleno kolénky / nody /
– články / internodia/
LISTY – na kolénkách, podlouhlý, zašpičatělý tvar
Složení:- pochva
– čepel – jazýček
– ouško
KVĚTENSTVÍ
Klas: klasové vřeteno, klásky – jednokvěté nebo vícekvěté
Klásky složení – 2 plevy, několik kvítku
Kvítek složení – pluchy, plůšky, pohl.org. ( tyčinka, semeník s bliznou, šupinky )
klas – pšenice, ječmen, žito
lata – oves, proso, čirok, rýže
složitý okolík – pohanka
Kukuřice – lata – samčí květy
– klas – palice, samičí květy
PLOD – zrno / obilka /
– nažka / pohanka /
Obilka – pluchatá / oves, ječmen, proso, čirok,rýže /
– nahá / ječmen, pšenice, žito, oves, kukuřice /
Složení obilky: – obaly / slupky /
– bílek / endosperm – jádro /
– zárodek / klíček – nesmí se poškodit při setí, při sklizni /
obaly – oplodí ( pokožka ) vnější
– osemení – vnitřní
Růstové fáze obilnin :
1) klíčení – dostatek vody a teploty
2) vzcházení – 7-10 dní jařiny, 7dní ozimy, dostatek vláhy, půda je vyhřátá,
3) zakořeňování – po vytvoření 2-3listů, mělce pod povrchem půdy se začíná vyvíjet
odnoží kolének, z něho vyrůstají druhotné kořínky, ty tvoří základ koř.s.
4) odnožování – rozvětvování obilnin, z hlav pupenu se vytvoří hlavní stéblo, na němž
vzniká odnožovací kolénko, z něhož se dále vyvíjejí odnož. kolénka
dalších řadů. Každá odnož má vzrostlý vrchol,koř.s. a stéblo s květenstv.
/ produktivní odnoží/ nebo bez květenství / neproduktivní odnož /
– žito, ozimý ječmen – odnož na podzim
– ozimá pšenice – odnož na jaře i na podzim
– není vhodné mnoho odnoží – přehoustlé porosty
5) sloupkování a metání – prodlužování stébel, vyrůst.květenství s listové pochvy,
potřeba dostatku vláhy, teploty a živin
6) kvetení a opylení – samosprašné – oves, pšenice, ječmen
– cizosprašné – žito, kukuřice, tvorba obilek
– tvorba obilek -dostatek tepla, vody , živin
7) zrání – proces ukládání zásobních látek v obilce,
zrno se nalévá, žloutne / zralost – mléčná, vosková, plná /
mírně teplé počasí, velká vedra – málo kvalitní, nízký výnos, scvrklé zrno
Půdní a klimatické podmínky pro pěstování obilnin
– jsou to plodiny mírného klimat. Pásma
Půdy: vyšší obsah humusu, černozemě , hnědozemě, středně těžké až těžší / jílovité / pH-neutrální
Nároky na předplodinu:
Vhodné – olejniny, luskoviny, okopaniny, kukuřice, jeteloviny a zeleniny(košťálové)
Méně vhodné – obilniny, sami o sobě jsou dobrými předplod. okopaniny, kukuřice, luskoviny
Dobrý den.
Ve Vaší zprávě není žádný komentář k obilovině TRITIKAL. Prosím o zaslání zprávy o složení této obiloviny,její využití, vhodnost pro hospodářská zvířata a výnosy.
S pozdravem
Nečas J.
mail: necas.nemcice@seznam.cz