17a): Kovové nástroje – druhy, užití / 17b): Kovové nástroje – výroba, nože
-po mladší době kamenné přichází doba bronzová,která přinesla výrobu nástrojů z kovu
-prvním používaným kovem byl bronz,ačkoli bylo železo známo již v době bronzové,příliš se nepoužívalo
-bylo vzácné a jeho získávání z rudy bylo v tomto období obtížné,navíc nebyla dostatečně rozvinutá technologie kalení
-zato v době železné se začalo stále více rozšiřovat používání železa
-prvním kovovým nástrojem byl nůž,hroty oštěpů a šípů
-pak se výroba z kovu rozvinula,začali se vyrábět sekery,motyčky,lopaty,hrábě,kladiva a různé kovové nástroje potřebné k lovu a na obdělávání z půdy
Nože a jejich výroba a druhy
Výroba nože:
Čepele
-jako mat. pro výrobu čepelí se většinou používá válcovaná ocel,nejčastěji ocel válcovaná za tepla,neboť má jemnější strukturu než ocel válcovaná za studena
-železárny dodávají mat. většinou v rolích nebo pásech
-z tohoto mat. se odstřihne nebo odřízne pásek,ze kterého se vyřízne nebo vysekne hrubý tvar čepele
-ocel poté zahřejeme na teplotu 1100 °C a ručně nebo strojově se vyková tvar čepele
-struktura oceli se tak ještě zahustí
-jiná metoda výroba čepelí je odebírání mat.,čepel se nemusí kovat,ale jen se vybrušuje potřebný tvar ostří,při broušení se chladí kapalinou
-čím menší je úhel ostří,tím lepší jsou řezné vlastnosti nože,naopak větší úhel zaručuje,že se ostří pomaleji otupuje,a nůž tedy vydrží déle ostrý
-po prvním hrubém broušení následuje jemnější broušení a vyleštění ostří nože
-následuje zakalení,jehož způsob je dán hlavně použitým druhem oceli
-ocel se podle požadavku zahřeje na potřebnou teplotu a ochladí se v olejové lázni
-zvolený postup si určí tvrdost,pružnost a křehkost oceli
-otvory pro nýty střenek a závěsné šňůru se vrtají před kalením
-nakonec se nůž leští plstěným kotoučem a leštící pastou
-u hotových nožů se měří tvrdost oceli,aby nůž nebyl moc tvrdý a křehký a nezlomil se nebo naopak moc měkký a neudržel by ostří
Tip:
Ručně vyráběné nože z damaškové oceli
Výroba rukojeti:
-výroba součástí rukojeti probíhá odděleně od výroby čepele (kromě nožů s kovovou rukojetí)
-u zavíracích nožů se rukojeť skládá ze dvou střenek,které se nýtují nebo také šroubují po obou stranách na tělo nebo příložky nože
-u nože s pevnou čepelí,jako např. dýka,se rukojeť upevňuje na řap nebo okolo trnu,což je prodloužení čepele
-rukojeť může být přilepena,přinýtována,našroubované hlavice nebo zátky ke konci rukojeti
-tvar a volba mat. a zpracování dává vznik bezpočtu variant
-na výrobu rukojeti se používá kost,parohovina,rohovina,řada tvrdého dřeva nebo plasty
Druhy nožů:
-bodák, holínkový nůž, dýka, dýkový nůž, lovecký nůž, vojenský bojový nůž, zavírací nůž, nůž pro přežití, tábornický nůž, vyskakovací nůž se sklopnou čepelí, vyskakovací nůž s výsuvnou čepelí, motýlkový nůž, vrhací nůž, kapesní nůž a tlačná dýka
Prohlédněte si galerii damaškových nožů